Gozert – Pieter Koolwijk

Gozert

Gozert is een boek waar iedereen met smart op zat te wachten: heel (kinder)bookstagram was ervan in de ban. Ik snelde me naar de winkel en had gauw een exemplaar in huis. Er waren hoge verwachtingen, en ik was dan ook erg benieuwd of het verhaal deze verwachtingen waar zou maken.

Ties heeft een probleem. Tenminste… dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet: hij heeft een vriend. Gozert. De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen. Alleen is Ties de enige die hem ziet en hoort. En de plannen van Gozert zijn zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt… Ties’ ouders willen dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Maar Ties wil helemaal niet van hem af. Wat moet hij doen?

Door Gozert – de ‘onzichtbare’ vriend, volgens Ties – waant Ties zich met regelmaat in een fantasiewereld die kleurrijk en uitdagend is. Hij duikt continu op, en dat komt niet altijd even goed uit. Ties’ ouders zijn niet blij met zijn vriend, en willen graag dat Ties weer ‘normaal’ wordt. Daarom gaat Ties logeren in Huize Hoopvol.

Maar juist als volwassenen willen dat Gozert weg gaat, verzet hij zich en worden ze alleen maar hechter. Uiteindelijk komt Ties tot inzicht dat hij van Gozert af moet, omdat hij anders op de afdeling met de ‘zombies’ terechtkomt. Dat is in zijn ogen het ergste dat er kan gebeuren; hij luistert naar de volwassenen en neemt afscheid van zijn onzichtbare vriend.

Gozert

Het boek neemt op het einde een verrassende wending. In plaats van dat er continu weggekeken werd voor het ‘probleem’ en Ties maar weer gewoon normaal moest worden, kwam er begrip en werd er geluisterd. Zo werden zijn verbeeldingen ineens een stuk meer geaccepteerd, en Ties zelf dus ook.

Een vrij uniek kinderboek!

Dit is een vrij uniek kinderboek in mijn ogen. Een boek gericht op psychologie en op een prachtige manier uitgewerkt. De illustraties van Linde Faas zijn een geweldige toevoeging: de wanen van Ties komen helemaal tot hun recht.

Volg jij mij al op Goodreads?

Gozert was mijn eerste boek dat ik las van Koolwijk. Zijn andere titels heb ik inmiddels gereserveerd bij de bibliotheek, want ik wil méér. Ties en Gozert blijven me nog lang bij en dit is een boek dat met recht geen bovengrens heeft qua leeftijd: iedereen zou dit boek moeten lezen!

Gozert

Rating: ★★★★★

Gozert – Pieter Koolwijk
Uitgever: Lemniscaat
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *